Dingen over kinderen zijn meestal van moeders, voor
moeders. Maar nou voelt Papa dringend de behoefte hier ook eens van zich te
laten horen. Papa houdt namelijk van koken. En van eten, natuurlijk. Een
gezin hoort ‘s avonds aan tafel te zitten en samen te eten, vindt Papa.
Samen eten is
belangrijk, en ik was behoorlijk uit mijn hum toen ik laatst geen tijd
had om mijn zoon een behoorlijke maaltijd voor te zetten. Maar dat is
een ander verhaal. Als je een verse baby hebt, is er veel werk te doen.
Luiers verschonen, baby in bad, ad nauseam de was doen. Je loopt de hele
dag je benen uit je lijf. ‘s Nachts slapen is een optie, geen
zekerheid. Je bent moe. Daarom zijn er ook potjes baby-eten. Potjes zijn
gemakkelijk: je gooit ze de magnetron in en *pling*, klaar, eten. Je
moet per slot van rekening ook nog voor jezelf koken!
Heb
je ooit baby-eten uit potjes geproefd? Smaakt naar karton. Bah. Hoe wil
je dat je kind ooit…. Oh, laat maar. Ze worden er prima groot op. Maar
mijn Vaderlijke Trots gaf tegengas: ik zou zelf voor mijn kinderen
koken! Want dat hoort zo! Met de hand! Iedere dag! Nou, fijn. Nóg meer
te doen.
En dat viel
prima mee. Je kookt toch voor jezelf? Houd wat apart voor je baby en
geef hem of haar een versie van wat je zelf eet. Kost nauwelijks extra
tijd. Gebruik weinig kruiden. Gebruik couscous. Geweldig spul. Hoe?
Neem
wat groente. Welke? Weet ik niet, wat kook je voor jezelf? Worteltjes
zijn altijd goed, sperzieboontjes ook. Paprika is lekker, mais,
broccoli. Tomaat, restje rode kool. Heb je groentesoep van gisteren
over? Ook goed.
Desgewenst
kun je er vlees, vis of ei door doen. Maar kook het eerst gaar, apart
van de groente. We moeten helemaal zeker weten dat alle bacteriën
morsdood zijn! Anders wordt je kleintje nog ziek en dat wil ik niet op
mijn geweten hebben.
Snijd
de groente in kleine stukjes. Niet moeilijk doen. Je hoeft ze niet op
te meten, straks maken we er pap van. Kook de groente in een klein
pannetje en een beetje water, zodat het net onder water staat, met het
deksel op de pan. Je kan er beter steeds een beetje water bij doen dan
veel weg te moeten gooien. Want in het water zitten veel voedingsstoffen
en die willen we houden!
Haal
het pannetje van het vuur en doe er een paar eetlepels couscous bij.
Dat absorbeert het kookvocht - dus de vitamientjes – en levert de
koolhydraten in deze maaltijd. Na een minuut of vijf is al het water
opgenomen en breng je de inhoud van de pan over in een beker.
Nu
aan de slag met de blender! Zorg dat alle stukjes goed gepureerd worden
en als de massa te droog is voeg je wat water of appelsap toe. Wat we
willen is ongeveer de stevigheid van tandpasta. Kruiden kunnen er nu ook
bij – klein beetje zout, oregano, majoraan, dragon, tijm – één kruid
per maaltijd en dat liefst een paar dagen na elkaar, dan kunnen ze
wennen aan de smaak.
Serveer
de maaltijd lauw - even in de diepvries - want wie weet branden ze hun
mondjes nog. En dan lekker samen eten, aan tafel, met elkaar. Dat ziet
Papa graag. Papa is blij want hij heeft, zoals het een man betaamt, voor
zijn gezin kunnen zorgen. Daar gaat het in het leven namelijk om.
Reacties
Een reactie posten