Lekker eten:
Steak-frites (Chateaubriand naturel, bleue chaude svp)
Wat iedere Vlaming lust, de essentie van onze keuken: koe met aardappel, kundig bereid en zonder franje. Peperroomsaus of rare Amerikaanse strooisels - phah! Mayonnaise is, daarentegen, absoluut een optie - maar D+L en niet van die rare Hollandse uit een tube.
Ragu Bolognese (della vecchia cucina)
Onze Spaghetti Bolognese hebben ze in Italie niet. Je maakt zelfs gemakkelijk vijanden door het achteloos, op zijn Toerist, te bestellen. "Ah, già capito, Mister sta spalmando il burro sul suo cibo!" Ja, in Bologna serveren ze pasta, maar verwacht daar geen spaghetti onder een halve liter rode saus.
Gỏi cuốn
Koude Vietnamese rolletjes (zijn het loempia's?) met gezonde dingen er in. Zo lekker, dat we ze voor het dessert nog eens besteld hebben!
Roti
Surniaamse families hebben allemaal hun streng bewaarde roti-recept en vinden het recept van de buren totale flauwekul. Pannenkoek met aardappelvulling, ei, kip, kousenband, meer aardappel: dit is boeren-eten, maar wel lekker.
Pappardelle calabrese
Zuid-Italiaanse pasta met gesneden worst (of paddenstoelen - cosa preferisci), een licht tomatensausje, en niet veel meer. Stukjes geblancheerde broccoli zijn smaken er goed bij.
Jhal frezi
Of jhāl porhezī, dat mag ook. Dit is in feite de Bengali versie van wokken. Veel groene paprikas, uien en tomaten worden gebruikt, en ik serveer het bij voorkeur met pilau-rijst.
Maguro nigiri
Een vers stuk tonijn van de beste kwaliteit, op een blokje rijst. Er is niet veel wat daar mis mee kan zijn.
Hamburgers
Hamburgers hadden ze bij de romeinen ook al: isicia omentata. Vlees met brood en lekkere dingen, "het is niet moeilijk; het is gemakkelijk". En lekker!
Onion bhaji
Indiase gefrituurde uienballetjes in kikkererwtenmeel, zeg maar een kruising tussen onion rings en falafel. Bestel er meteen een paar samosa bij, met raita, muntsaus en chili
Tonkotsu ramen
Ramen - laten we vooral het geen Japanse spaghetti noemen. Tonkotsu ramen is een varkensbouillon uit Fukuoka, met al dente noedels en bijvoorbeeld nori, chashu, menma, tamago en gekookte eieren.
Dürüm döner
Veel mensen denken dat döner Turks is. Dat klopt niet - het is Duits. Ondertussen serveren ze het overal. Het is gemakkelijk eten, en het is lekker. Wat wil je nog meer?
Pizza dell'Alleanza del Re Nove
Pomodoro San Marzano DOP, Fiordilatte con aggiunta di Latte di Bufala "Ila Casolare", Salsiccia Rossa di Castelpoto, Proscuitto cotto nazionale "Villani", Olio Evo Bio, Basilico fresco. Con impasto di Farine di Agricoltura Biologica Integrale e Tipo 0.
In het Nederlands: half-volkoren pizza met worst en ham.
Bresaola della Valtellina
Bresaola is geen carpaccio! Bresaola is mager, gedroogd vlees uit Noord-Italie, dun gesneden en op kamertemperatuur geserveerd als voorgerecht. Carpaccio is daarentegen een recente uitvinding uit Venetie. Naar men zegt werd het bedacht voor een gravin met bloedarmoede, maar ik vermoed dat het ook een goed lokmiddel voor Ernest Hemingway was.
Bara
Bara's zijn een soort Hindoestaanse oliebollen van urdi-meel, vaak geserveerd met sambals en/of andere hete dingen. Ze horen geel en fluffy te zijn, van binnen dan. Persoonlijk heb ik een pesthekel aan Rotterdam, maar voor roti en bara's ben ik wel die kant op te lokken.
Drinken
PG tips
Engelse huishoud-thee, dus niet chique met certificaten en afko's. "I'll 'ave a gaffer's, mate, hold the sugar."
Caipirinha
Dit is wat Zeus op vakantie zou drinken, als hij tegenwoordig nog een behoorlijke, gerespecteerde god was. Er was ooit een cafe waar ik deze dingen gratis kreeg (don't ask...) met alle gevolgen van dien.
Westmalle Tripel
Mijn lokale bier, het ambrosia der goden, het beste bier ter wereld. Je mag een andere mening hebben, maar dan heb je geen gelijk.
Blauwe Chimay
Normaal gesproken ben ik niet zo van de donkere bieren, maar deze is helemaal goed.
St Bernardus Tripel
Hier brouwden ze vroeger, voor hun buren, het Westvleteren-bier. Nu de Sint Sixtusabdij dat zelf doet, hebben de broeders van Sint Bernardus (met hulp uit Westmalle) tijd om hun eigen Tripel te maken. En dat is goed!
Bitter lemon
Erg lekker op een warme zomerdag, maar meestal veel te zoet. Daarom maak ik er schorle van, dat is Duits voor aangelengd met bruiswater. 1/3e water op 2/3e bitter lemon is prima!
König Ludwig Weissbier
Gekke koning Ludwig, van de Lola Montez-affaire en het Disney-kasteel. Maakt ook prima witbier - Weizen heet dat in Duitsland, en al sinds eeuwen.
Apfelschorle
Toen ik in Duitsland woonde, stond er altijd wel een fles Apfelschorle in de ijskast. Appelsap met water, niet zo bijzonder, zou je zeggen, maar ik drink het liever dan appelsap zonder water (want dat is te zoet).
Bushmills single malt
Over whisky kunnen sommige mensen oorlogen uitvechten. Dat is een hoop gedoe voor wat in feite gedestilleerd bier is. Zo'n gezeur hoef ik niet; deze is prima.
Merlot
Wat bij whisky waar is, geldt nog meer voor wijnen: iedereen is sommelier, lijkt het soms. Als je daar blij van wordt, prima, ga je gang. Meestal vind ik deze druiven lekkerder dan andere, maar alles is relatief en op een goede pinot noir spuug ik ook niet.
Reacties
Een reactie posten